De eerste jaren van een kind zijn cruciaal voor de ontwikkeling van spraak en taal. Kinderen doorlopen in deze periode verschillende mijlpalen. Het is belangrijk dat deze ontwikkeling goed verloopt, omdat spraak en taal de basis vormen voor communicatie, sociale interactie en leren.

Wat kun je verwachten?


0-1 jaar: Baby’s beginnen met brabbelen en reageren op geluiden. Ze herkennen de stem van hun ouders en maken oogcontact. Het eerste woordje komt vaak rond de eerste verjaardag.

1-2 jaar: In deze fase leren kinderen eenvoudige woorden zoals “mama” en “bal”. Ze beginnen twee woorden te combineren, zoals “papa auto”. Het begrijpen van taal groeit ook sterk.

2-4 jaar: De woordenschat groeit explosief. Kinderen gaan langere zinnen maken en vragen stellen. De uitspraak wordt steeds duidelijker, hoewel sommige klanken nog lastig kunnen zijn.

4-6 jaar: Vanaf deze leeftijd spreken de meeste kinderen grammaticaal correcte zinnen. Ze kunnen verhalen vertellen en begrijpen complexe instructies. Problemen met bepaalde klanken kunnen nog voorkomen, maar deze verdwijnen vaak vanzelf.

Wanneer hulp inschakelen?

Niet elk kind ontwikkelt zich in hetzelfde tempo, maar er zijn signalen om alert op te zijn. Als een kind bijvoorbeeld weinig geluid maakt, moeite heeft met het maken van zinnen of onverstaanbaar blijft, kan logopedie helpen. Onze logopedisten onderzoeken de spraak- en taalontwikkeling van uw kind en bieden passende begeleiding.

Twijfelt u of de ontwikkeling van uw kind goed verloopt? Neem gerust contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat uw kind zich optimaal kan ontwikkelen.

Voor een eerste inschatting kunt u de SNEL-test invullen onderstaande button.

Logopedie: voor een sterke basis in communicatie!